Zapraszam na prostą i pyszną zupę krem z pokrzyw, którą przygotujesz w 30 minut! Możesz ją zrobić w zwykłym garnku lub w termomiksie! 😊
👉Składniki: na 4-5porcji
📌woda 700g
📌cebula/por (podzielona na mniejsze części) 60g
📌ząbek czosnku (podzielony na 4 części) 3szt
📌marchew (pokrojona na mniejsze części) 1szt. 50g
📌masło 15g
📌oliwa z oliwek 15g
📌ziemniaki (obrane i pokrojone w dużą kostkę) 300g
📌ulubione dowolne warzywa 200g lekko rozdrobnione (jest wiosna szczególnie polecam kalarepkę, szparagi, cukinię, brokuła itd.)
📌80-100g pokrzywy (młode, umyte pędy, pokrojone na krótsze części)
📌1 kostka bulionowa (najlepiej naturalna) lub 1 łyżeczka proszku bulionowego
📌1 łyżeczka suszonej bazylii
📌1 łyżeczka soli i odrobinę pieprzu do smaku
📌łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
📌można podbić smak dodając serek śmietankowy, topiony, śmietanę 30% lub mascarpone w ilości 40g – ja zrobiłam bez i zupa wyszła przepyszna!
👉Wykonanie:
1. Cebulę, czosnek i marchewkę podsmaż na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się lekko złociste.
2. Dolej wodę, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ulubione warzywa. Dopraw solą, pieprzem i wrzuć kostkę bulionową. Gotuj całość przez około 20 minut.
3. Dodaj liście pokrzywy oraz bazylię, a następnie gotuj jeszcze przez 5 minut.
4. Na koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Jeśli chcesz, dodaj łyżkę serka lub śmietany, a następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.
😃 Smacznego – i przede wszystkim: na zdrowie! 🌿

Zupa z pokrzyw
14.05.2025