Miałam wyjątkową okazję zwiedzić niewielką tłocznię sycylijskiej oliwy z oliwek znajdującej w górzystym Bronte u podnóża Etny 


Dowiedziałam się mnóstwa ciekawych informacji na temat wytwarzania oliwy z oliwek i różnych jej rodzajów. Przeszliśmy całą linię produkcyjną, krok po kroku dowiadując się o kolejnych etapach produkcji.
Pod koniec zwiedzania degustowaliśmy różne rodzaje oliwy, w tym całkowicie naturalnie aromatyzowane np. cytrynowe, chili, czosnkowe, mandarynkowe, rozmarynowe...



Najbardziej zachwyciła zarówno mnie jak i moją kuzynkę oliwa z oliwek aromatyzowana naturalną bazylią
Idealna do pizzy, lasagne czy prostej sałatki z pomidorów i mozzarelli. 

Na pierwszym zdjęciu najświeższa oliwa z oliwek niefiltrowana. Taka oliwa wytrzyma dosłownie parę miesięcy. Natomiast oliwa z oliwek pozbawiona naturalnego osadu może być bezpiecznie spożywana aż przez 2 lata!