Przejdź do treści

Puszyste pancakes zrobione z białej, niepalonej kaszy gryczanej

07.10.2024

Czy wiesz, że kasza gryczana to skarbnica składników odżywczych i prozdrowotnych? Zapraszam Cię na wyjątkowe, pyszne i puszyste pancakes wykonane z kaszy gryczanej. 

Przepis na około 11 naleśników

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:


✅ Kasza gryczana biała 200g

✅Woda 180g

✅2 jajka

✅Jogurt naturalny 80g

✅Banan 1 szt.

✅Sok z cytryny 1 łyżeczka

Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

Cynamon 1/3 łyżeczki 

✅Sól 1/4 łyżeczki

✅Roztopione masło 2 łyżki

 

NADZIENIE: Ulubione! Może być dżem, masło orzechowe, syrop klonowy, owoce... Ja jednak szczególnie polecam podanie naleśników z budyniem waniliowym i świeżymi owocami!

Mleko 0,5l

Budyń waniliowy 1 op.

Ulubione owoce pokrojone w cząstki

 

WYKONANIE:
 

1. Kaszę gryczaną wraz z resztą składników  zmiksować na gładką masę (uwaga, ciasto powinno być dosyć gęste - jeżeli byłoby zbyt gęste - to dolać trochę wody).

2. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z dwóch stron. Nakładać nadzienie i podawać pankejki :) 

                                      Nadzienie budyniowe:

Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, polać po                           naleśnikach i posypać świeżymi owocami.

 

1.TIP

Kaszę gryczaną można namoczyć w ilości wody podanej w przepisie (odpowiednio długie moczenie kaszy, sprawia, że wzrasta zawartość witamin i związków bioaktywnych w kaszy oraz zmniejszana jest ilość związków antyodżywczych (nieszkodliwych związków, które działają trochę jak błonnik, niestety poprzez to, ograniczając wchłanianie składników mineralnych)). Proces podobny do kiełkowania, tylko krótszy, ale część procesów może zdążyć zajść. 

Po prostu odważamy kaszę gryczaną, wsypujemy do słoja, zalewamy zimną wodą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę do najlepiej parę godzin, a nawet całą noc - może zajść konieczność dolania wody, gdyż kasza będzie ją wchłaniać.

Po tym czasie dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste, jednak jeżeli jest zbyt gęste to można dolać troszkę wody, bo moczenie powoduje pęcznienie kaszy.

Smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami np. budyń, owoce, dżem, masło orzechowe, syrop klonowy.