Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – niedoceniany jadalny chwast!
To powszechnie występujące dzikie zioło wspiera zdrowie! Pokrzywę stosuje się od ponad 2000 lat w celach kulinarnych i leczniczych!
Skupmy się dziś na jej liściach i pędach – młodych delikatnych, które można gotować i spożywać jak każde inne warzywo liściaste. Zbiór młodych pokrzyw przypada na kwiecień/maj więc nie ma na co czekać!
Jak ją wykorzystać?
Zupy, syropy, herbatki, dodatki do dań np. curry
Co zawiera pokrzywa?
Witaminy: jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B
Składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, siarka, cynk, mangan, miedź i nikiel
Związki bioaktywne: karotenoidy, luteina, polifenole, kwercetyna, rutyna i wiele innych!
Parzące włoski pokrzywy zawierają związki bioaktywne, takie jak histamina, acetylocholina i serotonina, które mogą wpływać korzystnie na organizm.
Ciekawostka: w Nepalu danie z młodych liści pokrzywy (górna część łodygi) serwowane jest w 5-gwiazdkowych hotelach –i uznawane za jedno z najzdrowszych dań świata!
Ja zapraszam na prostą i pyszną zupę krem z pokrzyw, którą przygotujesz w 30 minut! Możesz ją zrobić w zwykłym garnku lub w termomiksie!
Składniki: na 4-5porcji
woda 700g
cebula/por (podzielona na mniejsze części) 60g
ząbek czosnku (podzielony na 4 części) 3szt
marchew (pokrojona na mniejsze części) 1szt. 50g
masło 15g
oliwa z oliwek 15g
ziemniaki (obrane i pokrojone w dużą kostkę) 300g
ulubione dowolne warzywa 200g lekko rozdrobnione (jest wiosna szczególnie polecam kalarepkę, szparagi, cukinię, brokuła itd.)
80-100g pokrzywy (młode, umyte pędy, pokrojone na krótsze części)
1 kostka bulionowa (najlepiej naturalna) lub 1 łyżeczka proszku bulionowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka soli i odrobinę pieprzu do smaku
łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
można podbić smak dodając serek śmietankowy, śmietanę 30% lub mascarpone w ilości 40g – ja zrobiłam bez i zupa wyszła przepyszna!
Wykonanie:
1. Cebulę, czosnek i marchewkę podsmaż na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się lekko złociste.
2. Dolej wodę, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ulubione warzywa. Dopraw solą, pieprzem i wrzuć kostkę bulionową. Gotuj całość przez około 20 minut.
3. Dodaj liście pokrzywy oraz bazylię, a następnie gotuj jeszcze przez 5 minut.
4. Na koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Jeśli chcesz, dodaj łyżkę serka lub śmietany, a następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.
Smacznego – i przede wszystkim: na zdrowie!
Bhusal K.K., Magar S.K., Thapa R., Lamsal A., Bhandari S., Maharjan R., Shrestha S., Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 2022. 22;8(6).