Przejdź do treści

Pokrzywa do zadań specjalnych!

14.05.2025

🌿Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – niedoceniany jadalny chwast!

To powszechnie występujące dzikie zioło wspiera zdrowie! Pokrzywę stosuje się od ponad 2000 lat w celach kulinarnych i leczniczych! 👨‍🍳👩‍⚕️

Skupmy się dziś na jej liściach i pędach – młodych delikatnych, które można gotować i spożywać jak każde inne warzywo liściaste. Zbiór młodych pokrzyw przypada na kwiecień/maj więc nie ma na co czekać!

🥣Jak ją wykorzystać?

Zupy, syropy, herbatki, dodatki do dań np. curry 🍲🍵

💡Co zawiera pokrzywa?

✅Witaminy: jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B

✅Składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, siarka, cynk, mangan, miedź i nikiel

✅Związki bioaktywne: karotenoidy, luteina, polifenole, kwercetyna, rutyna i wiele innych!

✅Parzące włoski pokrzywy zawierają związki bioaktywne, takie jak histamina, acetylocholina i serotonina, które mogą wpływać korzystnie na organizm.

🥗Ciekawostka: w Nepalu danie z młodych liści pokrzywy (górna część łodygi) serwowane jest w 5-gwiazdkowych hotelach –i uznawane za jedno z najzdrowszych dań świata!

Ja zapraszam na prostą i pyszną zupę krem z pokrzyw, którą przygotujesz w 30 minut! Możesz ją zrobić w zwykłym garnku lub w termomiksie! 😊

👉Składniki: na 4-5porcji

📌woda 700g

📌cebula/por (podzielona na mniejsze części) 60g

📌ząbek czosnku (podzielony na 4 części) 3szt

📌marchew (pokrojona na mniejsze części) 1szt. 50g

📌masło 15g

📌oliwa z oliwek 15g

📌ziemniaki (obrane i pokrojone w dużą kostkę) 300g

📌ulubione dowolne warzywa 200g lekko rozdrobnione (jest wiosna szczególnie polecam kalarepkę, szparagi, cukinię, brokuła itd.)

📌80-100g pokrzywy (młode, umyte pędy, pokrojone na krótsze części)

📌1 kostka bulionowa (najlepiej naturalna) lub 1 łyżeczka proszku bulionowego

📌1 łyżeczka suszonej bazylii

📌1 łyżeczka soli i odrobinę pieprzu do smaku

📌łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

📌można podbić smak dodając serek śmietankowy, śmietanę 30% lub mascarpone w ilości 40g – ja zrobiłam bez i zupa wyszła przepyszna!

👉Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek i marchewkę podsmaż na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się lekko złociste.

2. Dolej wodę, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ulubione warzywa. Dopraw solą, pieprzem i wrzuć kostkę bulionową. Gotuj całość przez około 20 minut.

3. Dodaj liście pokrzywy oraz bazylię, a następnie gotuj jeszcze przez 5 minut.

4. Na koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Jeśli chcesz, dodaj łyżkę serka lub śmietany, a następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.

😃Smacznego – i przede wszystkim: na zdrowie! 🌿

Bhusal K.K., Magar S.K., Thapa R., Lamsal A., Bhandari S., Maharjan R., Shrestha S., Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 2022. 22;8(6).