Przejdź do treści
kasza gryczana

Kasza gryczana na słodko, na słono, na zdrowie!

12.06.2024

Kasza gryczana! 🤎🤎🤎

📍Po okresie zmniejszonej uprawy gryki, na nowo doceniono jej zdrowotne korzyści! Kasza gryczana, otręby gryczane, a w szczególności kiełki z gryki są wartościowym źródłem substancji odżywczych oraz aktywnych biologicznie.😃

 

😃

Skład kaszy gryczanej:

 

📍 340 kcal/100 g

 

📍IG 45

 

📍59-70% gryki stanowi skrobia (jest to podstawowy polisacharyd). Warto zaznaczyć, że skrobia gryczana charakteryzuje się wysokim udziałem skrobi opornej (33-38%), co sprawia, że jest niskoenergetyczna.

 

📍 Od 8,5 do 18,9% ziarniaka gryki zawiera białko (różnice te są wynikiem zależnym od odmiany rośliny oraz warunków nawożenia). Kasza gryczana zawiera profil aminokwasów (cząsteczek budujących białko) o wysokiej wartości biologicznej m.in. niedoborową w zbożach lizynę, a także metioninę, co jest ważną informacją dla wegetarian, potrzebujących zbilansować skład aminokwasowy, by dostarczyć sobie wysokiej jakości dobrze przyswajalne białko.

 

📍2 do 4% gryki to zawartość tłuszczu ogółem

 

📍Witaminy: B1, B2, B3(PP), B5, B6, E

 

📍Składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, wapń, selen

 

📍Substancje aktywne biologicznie: sterole, flawonoidy (w tym główne: rutyna i kwercetyna), błonnik

 

 

💚Właściwości prozdrowotne:

 

Wiele doświadczeń wykazało, że białkowy ekstrakt z gryki może zostać użyty jako prozdrowotny dodatek do żywności w profilaktyce nadciśnienia, chorób nowotworowych, zaparć i otyłości.

 

Kasza gryczana jest szczególnie korzystna dla osób z chorobami serca ponieważ:

Gryka wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, co ma związek z sterolami roślinnymi, rutyną, magnezem, potasem, składem aminokwasowym, błonnikiem itd.

 

Dodatkowo gryka może mieć wpływ na normalizację podwyższonego ciśnienia.

 

Rutyna ma bardzo korzystne działanie na stan naczyń krwionośnych m.in. przeciwdziała nadmiernej przepuszczalności naczyń krwionośnych, ogranicza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną.

 

Nie wiem czy zauważyliście, ale ziarna kaszy gryczanej przypominają z wyglądu serce, dopiero pisząc ten artykuł i czytając wiele informacji o jej korzystnym działaniu na serce i naczynia krwionośne zauważyłam tą zależność. Przypadek? Może tak, może nie!

 

Kasza gryczana to produkt rekomendowany w cukrzycy i profilaktyce tego schorzenia, nie tylko z powodu niskiego indeksu glikemicznego, który wynosi 45, ale także ze względu na zawartość odpowiednich składników mineralnych, biorących udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

 

Kasza gryczana sprawdzi się doskonale jako żywność wspomagająca terapię zaparć.

 

Nic dziwnego, że kasza gryczana znalazła się w diecie sirtuinowej (dieta Adele)!

 

 

📍Kto powinien unikać kaszy gryczanej?

Kasza gryczana ze względu na m.in. wysoką zawartość błonnika nie jest zalecana u osób z:

-wrzodami żołądka

-refluksem

-niewydolnością nerek.

 

 

 

Ciekawostki:

😃 Kasza gryczana jest wykorzystywana w dietach bezglutenowych, ponieważ w swoim składzie nie zawiera białek glutenowych.

 

📍Kasza gryczana może wywołać reakcje alergiczne, ponieważ zawiera leguminopodobne białka.

 

😃Kiełki gryki zawierają znacznie wyższą zawartość bioaktywnych związków biologicznie m.in. rutynę, kwercetynę, witaminę C, posiadają bardzo silne działanie antyoksydacyjne przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości substancji antyodżywczych!

 

Kaszę gryczaną można użyć jako:

✅nadzienie do gołąbków (zamiast ryżu)
✅do zrobienia chleba
✅do naleśników, do pankejków
✅do gulaszu
✅do mięsa
✅do sałatek
✅do gofrów (gofry z kaszy gryczanej jadłam kiedyś u Grażynki :)

 

 

Bibliografia:

• Chłopicka J. Bonarska K.: Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki. Zakład Bromatologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński. Herbalism., 2017, nr 1(3).

• Dziedzic K. Górecka D.: Zawartość składników odżywczych w kaszy gryczanej prażonej i produktach ubocznych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, infona.pl. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka., 2010, 133-137.

• Dziedzic Krzysztof i wsp.: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 5 (60), 63 – 70