Kasza gryczana! 🤎🤎🤎
📍Po okresie zmniejszonej uprawy gryki, na nowo doceniono jej zdrowotne korzyści! Kasza gryczana, otręby gryczane, a w szczególności kiełki z gryki są wartościowym źródłem substancji odżywczych oraz aktywnych biologicznie.😃
😃
Skład kaszy gryczanej:
📍 340 kcal/100 g
📍IG 45
📍59-70% gryki stanowi skrobia (jest to podstawowy polisacharyd). Warto zaznaczyć, że skrobia gryczana charakteryzuje się wysokim udziałem skrobi opornej (33-38%), co sprawia, że jest niskoenergetyczna.
📍 Od 8,5 do 18,9% ziarniaka gryki zawiera białko (różnice te są wynikiem zależnym od odmiany rośliny oraz warunków nawożenia). Kasza gryczana zawiera profil aminokwasów (cząsteczek budujących białko) o wysokiej wartości biologicznej m.in. niedoborową w zbożach lizynę, a także metioninę, co jest ważną informacją dla wegetarian, potrzebujących zbilansować skład aminokwasowy, by dostarczyć sobie wysokiej jakości dobrze przyswajalne białko.
📍2 do 4% gryki to zawartość tłuszczu ogółem
📍Witaminy: B1, B2, B3(PP), B5, B6, E
📍Składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, wapń, selen
📍Substancje aktywne biologicznie: sterole, flawonoidy (w tym główne: rutyna i kwercetyna), błonnik
💚Właściwości prozdrowotne:
✅Wiele doświadczeń wykazało, że białkowy ekstrakt z gryki może zostać użyty jako prozdrowotny dodatek do żywności w profilaktyce nadciśnienia, chorób nowotworowych, zaparć i otyłości.
✅Kasza gryczana jest szczególnie korzystna dla osób z chorobami serca ponieważ:
✅Gryka wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, co ma związek z sterolami roślinnymi, rutyną, magnezem, potasem, składem aminokwasowym, błonnikiem itd.
✅Dodatkowo gryka może mieć wpływ na normalizację podwyższonego ciśnienia.
✅Rutyna ma bardzo korzystne działanie na stan naczyń krwionośnych m.in. przeciwdziała nadmiernej przepuszczalności naczyń krwionośnych, ogranicza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną.
✅ Nie wiem czy zauważyliście, ale ziarna kaszy gryczanej przypominają z wyglądu serce, dopiero pisząc ten artykuł i czytając wiele informacji o jej korzystnym działaniu na serce i naczynia krwionośne zauważyłam tą zależność. Przypadek? Może tak, może nie!
✅ Kasza gryczana to produkt rekomendowany w cukrzycy i profilaktyce tego schorzenia, nie tylko z powodu niskiego indeksu glikemicznego, który wynosi 45, ale także ze względu na zawartość odpowiednich składników mineralnych, biorących udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
✅Kasza gryczana sprawdzi się doskonale jako żywność wspomagająca terapię zaparć.
Nic dziwnego, że kasza gryczana znalazła się w diecie sirtuinowej (dieta Adele)!
📍Kto powinien unikać kaszy gryczanej?
Kasza gryczana ze względu na m.in. wysoką zawartość błonnika nie jest zalecana u osób z:
-wrzodami żołądka
-refluksem
-niewydolnością nerek.
Ciekawostki:
😃 Kasza gryczana jest wykorzystywana w dietach bezglutenowych, ponieważ w swoim składzie nie zawiera białek glutenowych.
📍Kasza gryczana może wywołać reakcje alergiczne, ponieważ zawiera leguminopodobne białka.
😃Kiełki gryki zawierają znacznie wyższą zawartość bioaktywnych związków biologicznie m.in. rutynę, kwercetynę, witaminę C, posiadają bardzo silne działanie antyoksydacyjne przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości substancji antyodżywczych!
Kaszę gryczaną można użyć jako:
✅nadzienie do gołąbków (zamiast ryżu)
✅do zrobienia chleba
✅do naleśników, do pankejków
✅do gulaszu
✅do mięsa
✅do sałatek
✅do gofrów (gofry z kaszy gryczanej jadłam kiedyś u Grażynki :)
Bibliografia:
• Chłopicka J. Bonarska K.: Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki. Zakład Bromatologii, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński. Herbalism., 2017, nr 1(3).
• Dziedzic K. Górecka D.: Zawartość składników odżywczych w kaszy gryczanej prażonej i produktach ubocznych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, infona.pl. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka., 2010, 133-137.
• Dziedzic Krzysztof i wsp.: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 5 (60), 63 – 70