

1. Niewłaściwa dieta. Spożywanie nadmiernych ilości żywności bogatej w cukry i tłuszcze trans 

2. Siedzący tryb życia 

3. Nadwaga oraz otyłość – redukcja masy ciała o 5%, a najlepiej 7% daje wymierne korzyści osobom z IO
4. Alkohol, papierosy
5. Przewlekły stres 

6. Niska jakość snu lub zbyt krótki sen – m.in. obniża w ciągu dnia poziom leptyny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości, a zwiększa poziom greliny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu, co może skutkować podjadaniem. wysokokalorycznych przekąsek w ciągu dnia, nasilając rozwój otyłości
7. Zbyt niska kaloryczność posiłków lub przejadanie się

8. Leki np. niektóre leki antykoncepcyjne – należy skonsultować z lekarzem
9. Wiek -wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko rozwoju insulinooporności
10. Czynniki genetyczne


