Co to jest dieta SIRT (Adele) i dlaczego zdecydowałam się na jej modyfikację?
Dieta sirtuinowa, znana również jako dieta SIRT lub dieta Adele, zyskała popularność dzięki spektakularnej metamorfozie słynnej piosenkarki Adele, która dzięki niej zgubiła dużo nadprogramowych kilogramów, co wywołało wiele pytań ze strony mediów i fanów.
Najprościej mówiąc, dieta SIRT opiera się na spożywaniu pokarmów bogatych w bioaktywne substancje roślinne, które wpływają na aktywność enzymów z rodziny sirtuin. Te enzymy są odpowiedzialne za aktywację genów długowieczności. W komórce poszczególne rodzaje sirtuin mogą działać aktywnie w mitochondriach, jądrze komórkowym, jąderku oraz cytoplazmie. Poprzez różnorodne funkcje w organizmie, takie jak np. metabolizm lipidów czy węglowodanów, sirtuiny wpływają na regulację mechanizmów naprawczych.
Warto zaznaczyć, że najmocniejszym czynnikiem wpływającym na aktywację sirtuin jest deficyt kaloryczny. Wg. literatury dieta SIRT wydaje się być obiecującą strategią żywieniową, a różne badania sugerują, że może przeciwdziałać chorobom przewlekłym, takim jak choroby neurodegeneracyjne czy cukrzyca typu 2, oraz spowolnić procesy starzenia się na poziomie molekularnym.
Warto jednak pamiętać, że trwają badania nad białkami SIRT, co sprawia, że naukowe dowody są nadal niepełne.
Oryginalna dieta SIRT i jej modyfikacja
Oryginalna dieta SIRT składa się z 3 etapów. W tej diecie kluczowym elementem są przede wszystkim zielone koktajle/soki, a na początku diety stosuje się także duże restrykcje kaloryczne. Ostatni etap skupia się na wprowadzaniu bardziej racjonalnego odżywiania i zdrowych nawyków żywieniowych na stałe. Dlaczego i w jaki sposób zmodyfikowałam dietę SIRT? Duże restrykcje kaloryczne i mało urozmaicona dieta mogą prowadzić do niedoborów pokarmowych, napadów głodu, co wiąże się z możliwością podjadania wysokoprzetworzonych przekąsek. Ponadto mogą powodować trudności w koncentracji, drażliwość, osłabienie podczas aktywności fizycznej, pogorszeniem kondycji włosów, paznokci, czy utratą zdrowego kolorytu skóry. Znaczne restrykcje energetyczne dodatkowo mogą skutkować utratą beztłuszczowej masy ciała, mięśni (czyli spowolnieniem metabolizmu), zwiększeniem podatności na kontuzje i wiele innych.
Zdecydowałam się na modyfikację diety SIRT, wybierając z niej to, co najlepsze. Wybrałam bogate w polifenole świeże i kolorowe warzywa oraz owoce, dużo ziół, surowych orzechów, gryki, gorzkiej czekolady i wiele innych produktów. Wprowadziłam delikatny deficyt kaloryczny, dostosowany indywidualnie do masy ciała, oraz zwiększyłam ilość dobrze przyswajalnego białka, co pomaga chronić beztłuszczową masę ciała. Do tego regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu oraz wykonywanie ćwiczeń, które zadbają o wzmocnienie, ujędrnienie i sprawność ciała oraz pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Pamiętajcie o relaksie, który fantastycznie współgra z dietą i ruchem przyczyniając się do osiągnięcia zamierzonych efektów.
PODSUMOWANIE:
Podsumowując zmodyfikowana przeze mnie dieta SIRT jest wartościowym sposobem żywienia, opartym na połączeniu elementów diety śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, bazuje na łatwo dostępnych, naturalnych, niskoprzetworzonych i kolorowych warzywach oraz owocach, zdrowych tłuszczach z orzechów, tłoczonej oliwy z oliwek, podaży pełnowartościowego białka, delikatnym deficycie kalorycznym itd. Słowem, skupia się na produktach spożywczych bogatych w różnorodne związki pokarmowe i bioaktywne substancje, które powinny stanowić fundament każdej diety sprzyjającej utrzymaniu zdrowia i prawidłowej masy ciała.
Warto pamiętać, że to nie pojedynczy „wyjątkowy” składnik przyniesie upragnione rezultaty, ale kompleksowe podejście do stylu życia i zdrowia, w którym fajna dieta może okazać się bardzo pomocna w osiągnięciu wymarzonych efektów.
Podana dieta jest tylko przykładem żywienia, natomiast osoby na początku drogi ze zdrowym odżywianiem mogą skontaktować się z doświadczonym dietetykiem. Zapraszam!
Literatura:
Brezdeń A., Pańczyk-Straszak K., Waszkielewicz A. „Sirtuiny jako potencjalny cel molekularny składników kosmetycznych”. Farmacja Polska78,1 (2022):19-28.
Gawęcka A., Stachowska E. „Molekularny mechanizm działania restrykcji kalorycznych”. Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie (2014), 60,3,25-28.